Antalya Saklıkent’teki 2 bin 500 rakımlı Bakırlıtepe’de kurulu TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi’nde görevli uzmanlar, geceden sabahın ilk ışıklarına kadar gökyüzü gözlemi yapıyor.
Saklıkent’teki gözlemevinde 150 santimetre çapıyla Türkiye’nin en büyük teleskobu bulunuyor. Gözlemevindeki uzmanlar, çalışmalarını gece yürütüyor. Gözlemevi yerleşkesinde, değişik çap ve özelliklere sahip, farklı alanlarda kullanılan 4 teleskop bulunuyor. Gözlemevinde 150, 100, 60 ve 40 santimetre çaplarındaki 4 teleskop aracılığıyla gök cisimlerini ve foton ışınlarını inceleyen bilim insanları, elde ettikleri verilerle ulusal ve uluslararası çalışmalara imza atıyor.
TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi’nin asıl hizmet alanı, Türkiye’deki üniversitelerin astronomi ve astrofizik bölümlerine teleskop zamanı sağlamak. Yıl içinde gönderilen projeler arasından seçilenler için teleskop zamanı tahsis ediliyor ve araştırmacıların gerek gelmesi gerekse robotik teleskoplarla gözlenmesi istenen alanların bildirmesiyle gözlemler yapılıyor.
Gözlemlerin ardından elde edilen veriler ilgili kişilere gönderilerek bu verilerle tezler, makaleler ve yayınlar hazırlanıyor.
-
1 Türkiye’den CERN Uzay Teknolojilerinde Yeni Adım
-
2 Türkiye’nin İlk Devlet Okulu Orkestrası
-
3 Türk Bilim İnsanları Nanoteknoloji İle Esnek Güneş Panelleri Üretti
-
4 TÜBİTAK Ulusal Gözlemevinde (TUG) İki Yeni Keşif
-
5 Türkiye’nin ilk su altı müzesi olan Side Sualtı Müzesi açıldı
-
6 Dünyanın en büyük güneş enerjili stadı
-
7 Milli elektrikli lokomotif E1000 raylara iniyor
-
8 Antalya Büyükşehir Belediyesi Alternatif turizm yolları yapılıyor